maandag 7 april 2014

Open brief aan de onderhandelaars van een nieuw College van B&W in Rotterdam: Het pro-autobeleid jaagt bewoners de stad uitGeachte burgemeester, geachte informateur,
Geachte dames en heren fractievoorzitters,

Het is een hardnekkig misverstand dat het bevorderen van autoverkeer belangrijk is om de stad aantrekkelijk te maken voor haar bewoners. Velen in de Rotterdamse politiek zijn trots op de goede bereikbaarheid per auto van de binnenstad. Zij vinden dat Rotterdam zich op dat vlak positief onderscheidt van steden als Amsterdam, Utrecht en Den Haag. Deze steden hebben de auto namelijk uit hun binnensteden verjaagd. In discussies over de luchtvervuiling in Rotterdam kiezen vele partijen consequent voor het faciliteren van de auto met het argument dat er tenminste één stad in Nederland moet zijn die vriendelijk is voor de automobilist.

WAARDEOORDEEL EIGEN BURGERS
Die vergelijking met andere Nederlandse steden is interessant. Bewoners van de andere grote steden waarderen hun stad meer dan Rotterdammers. Sterker, Rotterdam heeft grote moeite om goed opgeleide jongeren aan de stad te binden. Dezen vestigen zich liever elders in de Randstad: in Amsterdam en Utrecht bijvoorbeeld. Dat doen ze ondanks het uitgesproken autovijandige beleid in die steden. In Amsterdam zoek je met de auto vanaf de ring de kortste route naar je dure parkeerplaats. In Utrecht kom je de stad alleen uit via dezelfde route als waardoor je bent binnengekomen. De goed opgeleide jongeren kiezen die woonplaatsen wellicht wel vanwege de aangename binnensteden die niet worden doorkruist door vier- en zesbaansautosnelwegen als Blaak, ’s-Gravendijkwal, Goudsesingel, Schiekade en Coolsingel. Ze doen die keuze wellicht vanwege de hoge kwaliteit van leven daar: een schone binnenstad, mooie woonwijken waar hun kinderen de lucht zonder gevaar voor hun gezondheid kunnen inademen.

CONCURRENTIEPOSITIE LEEFOMGEVING
Rotterdam kan de concurrentie met de buren aan, maar dat vereist een rigoureuze politieke keuze voor een ander verkeersbeleid. Rotterdam heeft schitterende oude stadswijken dicht tegen het centrum aan, met klassieke huizen met een tuintje waar jonge gezinnen graag zouden wonen, zoals het Oude Westen, Middelland en de Provenierswijk. De wijkprofielen die de gemeente net met veel bombarie heeft gepresenteerd, laten zien dat deze wijken belabberd scoren op het gebied van milieu, terwijl de woningen en voorzieningen erg worden gewaardeerd. Zonder ronkende auto’s die de stad in een blauwe walm zetten, worden de wijken aangename woonplekken. Ontstop de verkeersriolen die de lucht in deze wijken chronisch ongezond maken en de wijken kunnen de concurrentie aan met het Utrechtse Wilhelminapark en het hoofdstedelijke Oud-Zuid.

AANBEVELING
Onze aanbeveling voor het nieuwe college: richt het autoverkeer in Rotterdam zo in, dat bezoekers steeds vanaf de dichtstbijzijnde afslag op de Ring de stad insteken naar hun bestemming en weer terug. Ban het doorgaande autoverkeer door de stad en maak langere doorsteekroutes door de stad onaantrekkelijk. Een voortzetting van het huidige pro-autobeleid zal leiden tot gestaag vuilere lucht, toenemende gezondheidsklachten en steeds meer bewoners die de stad zullen verlaten. Wij wensen u de komende weken en de komende vier jaar veel wijsheid en daadkracht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten